Olet varmasti kuullut sanonnan elefantista, joka syödään pala kerrallaan. Tämä isoon urakkaan auttava neuvo on yksinkertainen ja ilmeinen, mutta mitä se tarkoittaa käytännössä?
Olet pilkkonut urakkasi pienempiin alitehtäviin. Miksi silti aloittaminen voi tuntua vaikealta? Ajattelet yhä koko elefanttia ja se lannistaa motivaatiosi. Ajattelet sitä, kuinka paljon on vielä tehtävää ja kuinka et millään saa sitä tänään valmiiksi.
Ajatellaan hetki hieman tutumpaa vertausta, tiskausta. Kuvittele kaksi eri tilannetta. Tilanteessa A allas on täynnä likaisia astioita. Tilanteessa B keittiö on muuten siisti, mutta pöydällä odottaa yksi lasi. Kumpi tilanne tuntuu miellyttävämmältä ja helpommalta? Kummassa tilanteessa olet motivoituneempi ja innostuneempi tehtävääsi? Arvelen, että valitset B:n.
Saatat nyt huomauttaa, että tottakai vain yksi lasi on miellyttävämpi urakka verrattuna kasaan tiskejä. Pointti onkin siinä, että mielentilasi muuttuu sen mukaan mitä näet edessäsi. Kasa tiskejä aloitetaan samalla lailla kuin yhden lasin tiskaus: yhden esineen tiskauksella.
Mitä tahansa teetkin, tee se juuri nyt niin kuin mitään muuta ei olisi olemassa. Keskity tekemiseen koko olemuksellasi. Tunne tekeminen koko kehossasi. Vaikka tiskejä olisi altaallinen, näe vain yksi lasi, jota parhaillaan tiskaat ja anna sille kaikki huomiosi. Kun täytät tietoisuutesi vain tällä yhdellä tehtävällä, et tule ajatelleeksi suurta odottavaa urakkaa.
Tilanne A eli altaallinen tiskejä on vain useampi tilanne B peräkkäin. Aloitat toistuvasti yhden pienen tehtävän, joka tuntuu miellyttävältä, helpolta ja sopivan kokoiselta. Tämä on aikaansaamisen kulmakivi: toistuvan aloittamisen taito. Kun vain aloitat, aloitat ja aloitat taas, saat aikaan tuloksia.
Viimeisimmät kommentit